Իրավունքների Պաշտպանություն Առանց Սահմանների ՀԿ

Որոնում
Close this search box.

Ինչպիսի՞ն է բանտային սնունդը. մաս 2

Իրենք՝ բանտարկյալները, բանտային կերակուրը սովորաբար անվանում են «բալանդ», որն առաջացել է ռուսերեն “баланда” բառից: Թարգմանաբար նշանակում է՝ անհամ, շատ ջրալի կերակուր: Բանտային կերակուրը տեղի «բնակիչների» բերանով այսպես է կոչվել դեռ խորհրդային տարիներին: Մինչդեռ 26 տարի մեր պետությունն անցնում է դատաիրավական ոլորտի բարեփոխումների քառափուլ շրջան: Հետևաբար, ի՞նչ է փոխվել 26 տարվա ընթացքում տվյալ դեպքում բանտային սննդի ոլորտում՝ հաշվի առնելով, որ այն ֆինանսավորվում է մեր՝ հարկատուներիս միջոցներով:

Դատապարտյալներն ու կալանավորները, իրավապաշտպաններն ու ՔԿՀ-ներում հասարակական դիտորդական խմբի անդամները վկայում են՝ քրեակատարողական հիմնարկների ճաշացանկը հիմնականում կրկնվող է: Տապակած կաղամբը, շոգեխաշած թթուն ու շիլաները գրեթե բոլոր ՔԿՀ-ներում ամենահաճախ հանդիպող կերակրատեսակներն են:

Որոշ ՔԿՀ-ներում` թափանցիկ կաթ, յուղալի ճաշեր, տարբեր շիլաներ. հետևանքը բանտային սննդի ընդունումից հրաժարումն է:  Մեր զրուցակիցներն ասում են, որ շատ վայրերում դա վերածվել է որակից բխող ենթամշակույթի:

Այնինչ Կառավարության 2015թ. հոկտեմբերի 15-ի որոշմամբ, պետական բյուջեով սահմանված օրական շուրջ 700 դրամով կալանավորին ու դատապարտյալին պետք է օրական տրամադրվի հաց (650գ), ձավարեղեն (120գ), մակարոնեղեն (30գ), միս/մսամթերք (90 գ կամ 180գ՝ ոսկորով), կաթ/կաթի փոշի (100գ/14.3գ), ձուկ՝ առանց գլխի (100գ), կարտոֆիլ (550գ), այլ բանջարեղեն (250գ), պանիր (25գ), միրգ (200գ), կենդանական յուղ/մարգարին (45գ), 25գ բուսական յուղ, տոմատի մածուկ, (5գ), թեյ/թեյաբույսեր (2գ), հյութեր (100գ), աղ (20գ), շաքարավազ (40գ) և դափնու տերև (0.1գ):

Թեև Կառավարության որոշմամբ նախատեսվում է յուրաքանչյուր կալանավորված/ դատապարտված անձի տրամադրել, օրինակ, օրական 25 գ պանիր, սակայն ՔԿՀ-ներում հասարակական դիտորդական խմբի` 2014-2015թթ. այցելությունների ընթացքում (ստուգվել են խոհանոցը և պահեստը) ոչ մի հիմնարկում, բացի «Գորիս» և «Արմավիր» ՔԿՀ-ից, պանիր առկա չի եղել։

Փոխարենը ազատազրկվածների հարազատներն են հանձնուքների տեսքով փոխանցում նույն պանիրը, մսամթերքը, հացը, միրգը և այլն: Սա այն դեպքում, երբ ըստ պետական գնումների պայմանագրերի` 2013թ. գնվել է 6000 կգ, 2014թ.՝ 9000կգ, 2015թ.՝ 12.415 կգ և 2016թ.` 28.565 կգ պանիր:

Հարազատները փոխանցում են նաև միս այն դեպքում, երբ քրեակատարողական հիմնարկը 2016թ. գնել է 1500 կգ տեղական ոսկրոտ միս, 93.000 կգ մսի պահածո: Իսկ 2015թ. 103.808 կգ տավարի մսի պահածո, 1400 կգ տեղական ոսկրոտ տավարի միս: «Իրավունքների պաշտպանություն առանց սահմանների» ՀԿ-ի 2015թ. զեկույցի համաձայն՝ օրինակ, «Աբովյան» քրեակատարողական հիմնարկում իրականացված հարցման արդյունքներով` 63 դատապարտյալներից 54-ը պատասխանել է, որ իրենց ընդհանրապես մսամթերք չի տրամադրվում:

«Ինձ չեն դատապարտել, դատապարտել են իմ ընտանիքին»,-մեզ հետ զրույցում շեշտեց Ղարաբաղյան պատերազմի մասնակից, 2-րդ խմբի հաշմանդամ, դատապարտյալ Գառնիկ Առաքելյանը: «Ինչո՞ւ» հարցին հետևեց կնոջ պատասխանը՝ ոնց որ երկու տուն պահես:

Իրավապաշտպան Ավետիք Իշխանյանն էլ հորդորեց՝ գնացեք քրեակատարողական հիմնարկների հանձնուքների ընդունման կետերի մոտ ու անձամբ համոզվեք՝ ինչպես են հարազատները առաջին անհրաժեշտության մթերք հասցնում բանտեր:

Մենք եղանք «Նուբարաշեն», «Աբովյան», «Դատապարտյալների հիվանդանոց», «Հրազդան» ՔԿՀ-ների հանձնուքի ընդունման կետերում: Մարդկային կուտակումները, թերևս, Հայաստանի ամենածանրաբեռնված` «Նուբարաշեն» ՔԿՀ-ի հանձնուքի ընդունման կետում են: Բնական հարց է առաջանում՝ ինչո՞ւ են ազատազրկվածների հարազատները պարբերաբար սնունդ հասցնում ՔԿՀ, այն դեպքում, երբ պետական բյուջեից միլիոնավոր գումարներ են ծախսվում այդ նպատակի համար:

Տիկին Լաուրան մեկն է այն մոտ 4000 ազատազրկվածների ծնողներից, ով տարիներ ի վեր սնունդ, հագուստ ու անհրաժեշտ պարագաներ է հասցնում որդուն: Նրա որդին քաղբանտարկյալ է, 4-րդ տարին է` բանտում է: Նախ «Նուբարաշենում» էր, այժմ` «Սևան» ՔԿՀ-ում: Այս անգամ նրա հետ շրջեցինք շուկայում ու խանութներում: Արձանագրեցինք, որ գնում է հիմնականում առաջնային անհրաժեշտության սնունդ` մսամթերք, կաթնամթերք, ձու:

Լաուրա Հարությունյանը պատմում է, որ «Նուբարաշենում» սնունդ էին տանում շուրջ 10 կալանավորի համար, ովքեր նույն խցում էին որդու հետ: Նույն իրողության մասին է վկայում մեր մյուս զրուցակից Ռուզաննա Թեմուրյանը: Մեր զրուցակիցները նշում են, որ իրենց հարազատներին ՔԿՀ սնունդ հասցնելու համար ծախսում են միջինում 15.000-80.000 դրամ, իսկ նախկին դատապարտյալ Արամ Դավթյանը ընդդեմ ՀՀ-ի ՄԻԵԴ ուղարկված գանգատում նշել է, որ ընտանիքը ծախսել է ամսական 350 եվրո:

Պետական բյուջեով մեկ ազատազրկվածի համար օրական 6240 դրամ է նախատեսված: Արդյոք այդ գումարն, ըստ կարիքների, հավասարաչափ է բաշխվում, արդյոք հարկատուների միջոցները ծախսվում են նպատակային:

Ըստ ՔԿ ծառայության ներկայացրած տեղեկատվության` օրական 6240 դրամից միայն 700 դրամն է հատկացվում կալանավորների ու դատապարտյալների սննդի համար, 122 դրամը՝ հանդերձանքի, 41 դրամը՝ հիգիենիկ պարագաների: Այսինքն՝ բուն ազատազրկվածի կարիքների համար ծախսվող գումարը քիչ է անգամ օրական 1000 դրամից:

«Օրական մինչև 1000 դրամն, իհարկե, քիչ է, իսկ 85.000 դրամ աշխատավարձը շա՞տ է, թե՞ քիչ,- ասաց ՔԿ վարչության պետի տեղակալ Վարուժան Մելքոնյանը՝ միևնույն ժամանակ պնդելով, թե պետական բյուջեի հաշվին ազատազրկված անձին տրամադրվում է բավարար սնունդ,-ոչ թե ճոխ, այլ բավարար սնունդ ենք ապահովում, տերմինը հիշեք»:

Մինչդեռ սննդի համար հատկացվող 700 դրամից շուրջ 8 անգամ ավել են կազմում շենք-շինությունների ու վարչակազմերի պահման գումարները: Այդ գումարներն, ի դեպ, տարեցտարի ավելանում են, փոխարենը անփոփոխ է մնում կալանավորների ու դատապարտյալների սննդի համար նախատեսված ծախսը՝ 700 դրամը: Այսպես՝ եթե 2013-ին մեկ ազատազրկվածի օրական պահման համար հատկացվող գումարը հաշվարկվել է 5144 դրամ, 2014-ին այն ավելացել է՝ դառնալով 5840 դրամ, 2015-ին դարձել է 6179 դրամ, իսկ 2016-ին՝ 6240 դրամ: Այնինչ սննդի վրա ծախսվող գումարը 2013-ի 704 դրամից նվազել է՝ վերջին 3 տարիներին դառնալով 700 դրամ:   

Հետևաբար, ովքե՞ր են պահում ազատազրկվածին` հարազատնե՞րը, թե՞ հարկատուները: Ըստ ՔԿՎ պետի տեղակալ Վարուժան Մելքոնյանի` հարազատները չեն կարող պահել ազատազրկվածներին, միգուցե մի համով ճաշ են պատրաստում, ուզում են կիսել ազատազրկված հարազատի հետ: Այնինչ հարազատները վկայում են, որ ճաշերից զատ տանում են նաև առաջնային անհրաժեշտության մթերք՝ հաց, կաթնամթերք, մսամթերք, ձու և այլն:

«Իրավունքների պաշտպանություն առանց սահմանների» ՀԿ-ի նախագահ Հայկուհի Հարությունյանի կարծիքով, հարկատուները պահում են վարչակազմ և շենքեր, իսկ դատապարտյալների կարիքները հոգում են հարազատները:

Նախկին ու ներկա դատապարտյալներից ոմանք, նաև իրավապաշտպաններ առանձնացնում էին «Գորիս» ՔԿՀ-ն, երբեմն էլ «Սևան» ՔԿՀ-ն՝ նշելով, որ սնունդն այնտեղ լավ է պատրաստվում: «Գորիս» քրեակատարողական հիմնարկի խոհանոցում աշխատում է խոհարար և ոչ թե կալանավոր, ով մասնագիտացած չէ խոհարարական բնագավառում:

Լուսանկարները եւ տեսանյութը` Սարո Բաղդասարյանի, Դավիթ Բանուչյանի

Աղբյուրը՝ http://hetq.am/arm/news/79508/inchpisin-e-bantayin-snundy-mas-2.html

INTERESTING POSTS

Ապօրինի ծագում ունեցող գույքի բռնագանձման մասին ՀՀ օրենքով նախատեսված գործառույթներ իրականացնող դատախազների թեկնածությունների ցուցակը համալրելու համար 2024թ. անցկացված բաց մրցույթի դիտարկման արդյունքները․Զեկույց

«Իրավունքների պաշտպանություն առանց սահմանների» հասարակական կազմակերպության կողմից 2024 թվականին իրականացվել